Het bestuurslid van de supportersclub van MVV die bij de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht een kopstoot heeft uitgedeeld aan een steward, krijgt een uitzonderlijk zware straf. De 38-jarige Maastrichtenaar wordt de komende zes jaar uit elk stadion in Europa geweerd.

Een Europees stadionverbod is de overtreffende trap bij de sancties die de KNVB kan uitdelen. Andere gradaties zijn een landelijk verbod en een lokaal verbod. Die laatste straf geldt voor één stadion en wordt meestal door de betreffende club zelf opgelegd.
De sanctie voor het bestuurslid is zo zwaar omdat de KNVB meent dat hij als prominent lid van de supportersclub een voorbeeld heeft. De man organiseerde jarenlang de busreizen van MVV-fans naar uitwedstrijden. Hij pikt de straf niet en gaat in hoger beroep. „Ik ben in de fout gegaan met die kopstoot, dat geef ik direct toe. Maar MVV-fans die een politieagent aanvallen (na de thuiswedstrijd tegen Veendam, red.) krijgen een veel lagere straf. Het voelt alsof ik een terrorist ben.”
Frank Salemans, voorzitter van de commissie stadionverboden, denkt er heel anders over. „De KNVB straft geweld tegen een agent of steward minstens met drie jaar. Omdat hij een functie bij de supportersclub heeft, wordt die straf verdubbeld. Het gezicht van die steward was bont en blauw. Het is wel uitzonderlijk dat die straf voor heel Europa geldt.”

Het slachtoffer, een 37-jarige steward, heeft een aanklacht bij de politie ingediend tegen het bestuurslid. Die moet zich binnenkort voor de rechtbank in Dordrecht verantwoorden. Bovendien is hem een boete van ruim vijfhonderd euro opgelegd. Hij is inmiddels vertrokken uit het bestuur van de supportersclub.