Supporters van MVV richten vernielingen aan in Alkmaar

Door Ger Gerritsen

ALKMAAR - Een groep MVV-supporters heeft zaterdagavond voor de wedstrijd AZ-MVV vernielingen aangericht in een restaurant in de buurt van de Alkmaarderhout. Twee van hen werden door de Alkmaarse politie aangehouden. Bovendien werden nog eens twee fans aangehouden die rond zes uur van een tennisbaan tegenover het AZ-stadion kleren hadden gestolen van zich op de baan bevindende tennissers. Nadat proces verbaal was opgemaakt tegen het viertal werden ze vrijgelaten.

De moeilijkheden bij het restaurant Koekenbier op een steenworp afstand van het stadion ontstonden rond kwart over zes. Een groep van ongeveer 25, voor het merendeel jeugdige supporters, wilde luid schreeuwend en zingend het restaurant betreden waar op dat moment een bruiloft moest beginnen.

Het aanwezige personeel wist de supporters buiten de feestzaal te houden, die daarop probeerden in het cafe, annex eetzaal, binnen te dringen. Een aanwezige gast probeerde de eerste MVV-fans tegen te houden en de leider van de groep maakte de man op niet mis te verstane wijze duidelijk daar niet van gediend te zijn. De gast wilde zich de MVV-supporter van het lijf houden met een stoel en dat was de aanleiding voor de supporter om eveneens een stoel te grijpen. Het kwam tot dreigementen over en weer, een MVV-fan greep een stoel en wierp die door het lokaal. Daardoor sneuvelden borden en wijnglazen. Het toegesnelde personeel wist inmiddels erger te voorkomen en de groep naar buiten te werken. Bij het verlaten van het restaurant trapte een van de supporters nog een glazen deur aan diggelen. Op aanwijzing van de betrokken gast werden later de hoofddaders door de politie aangehouden.
Het was overigens de eerste keer dat het toch dicht bij het stadion gelegen restaurant ongewenst bezoek kreeg van voetbalsupporters. *****, een Maastrichtenaar die al vijftien jaar in dienst is als kok, zei later: 'We hebben nog nooit last gehad. De voetbalsupporters komen namelijk nooit hier eten of drinken... 

 

1