Fragment uit jaarverslag CIV

FinanciŽle situatie clubs

Het CIV maakt zich zorgen over de acties van supporters die voortkomen uit de financiŽle problemen van de clubs. Het voortbestaan van enkele clubs is dit seizoen diverse malen het gesprek van de dag geweest. De financiŽle problemen als gevolg van de -volgens de media- te hoge salarissen van spelers en mismanagement bij diverse clubs waren meer dan eens de reden van acties.

In tegenstelling tot de acties tegen bijvoorbeeld de grootte van de bezoekersvakken, speelden deze acties zich af op de grens van het toelaatbare. Intimidatie en bedreigingen waren enkele vormen van actievoeren die werden ingezet. Het is de vraag of het acceptabel is, dat raadsleden onder druk worden gezet om de plaatselijke club te reden van de ondergang door in te stemmen met een gemeentelijke financiŽle injectie.

Het CIV vindt het zorgwekkend, dat ondernemers geÔntimideerd en bedreigd worden bij hun juridische actie tegen de nieuwbouw van een stadion. Kwamen de afgelopen seizoenen vermelde bedreigingen van stewards en/of bestuursleden van de clubs niet of nauwelijks in de openbaarheid, deze bedreigingen zijn wel diverse malen in de publiciteit gekomen. Raadsleden en zelfs een burgemeester hebben aangifte gedaan van deze vorm van intimidatie.

Het CIV heeft geen zicht in welke mate die vaak anonieme bedreigingen van invloed zijn geweest op de besluitvorming van raadsleden dan wel de beslissing van ondernemers.

De problemen rond de licentieaanvragen en de financiŽle situatie van diverse clubs is uiteindelijk voor alle clubs positief afgerond. Mochten het komende seizoen wederom dergelijke problemen komen, dan zou het aanbeveling verdienen als betrokkenen aangifte doen van genoemde praktijken en deze in de publiciteit brengen om aan te geven welke krachten gebruikt worden om besluitvorming te beÔnvloeden.   Enkele voorbeelden:

De bouw van het nieuwe stadion van AZ. Ondernemers worden bedreigd omdat zij een bezwaarprocedure hebben ingezet;

De burgemeester van Maastricht wordt bedreigd omdat de gemeente Maastricht geen subsidie meer wil geven aan het noodlijdende MVV;

Een raadslid van de gemeente Zwolle heeft “hate mail” ontvangen om haar stemgedrag te beÔnvloeden bij de gemeentelijke discussie over financiŽle ondersteuning van FC Zwolle.

De soms verhitte discussies over de financiŽn van de clubs heeft in enkele gemeenten voor extra politie-inzet gezorgd. Voor zover het CIV heeft kunnen achterhalen betreft het de volgende gemeenten en aantal ingezette uren:

 

BVO

Uren

AZ

1442

FC Den Bosch

473

Dordrecht 90

6

Go Ahead Eagles

180

Helmond Sport

8

NAC

230

Top Oss

585

Willem II

286

MVV

960

FC Utrecht

2600

TOTAAL

6770

 

..

 

 

1