zondag 01 maart 2009 | 15:49 |

Politie grijpt in bij demonstratie Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Politie te paard en leden van de Mobiele Eenheid (ME) hebben zondagmiddag een charge uitgevoerd tegen linkse demonstranten. Deze protesteerden tegen een optocht die zondag door extreemrechtse groeperingen in Maastricht plaatsheeft.


De tegendemonstranten hebben een politieauto vernield. Ze werden met wapenstokken teruggedrongen toen ze via een brug de Maas wilden oversteken naar de plek waar de rechtsextremisten aan het demonstreren zijn.

Ongeveer driehonderd leden van de voornamelijk uit Vlaanderen afkomstige rechts-radicale organisatie Voorpost demonstreren in Maastricht tegen het Maastrichtse coffeeshopbeleid. Ze zijn tegen drugsgebruik. Een naar schatting even grote groep linkse tegendemonstranten protesteerde tegen de in hun ogen fascistische Voorpost. De politie zorgde ervoor dat de Maas een natuurlijke barrière bleef tussen beide groepen.

Volgens het Limburgse SP-statenlid Peter Visser, die met de linkse demonstranten meeliep, hadden zich MVV-supporters onder de antifascisten gemengd. Deze hooligans zochten bij de brug over de Maas de confrontatie met de politie, wat tot de charges leidde, aldus Visser. De politie kon daarover nog niets zeggen.

De politie heeft enkele arrestaties verricht, liet zij zondagmiddag weten