Den Bosch - MVV 1992 / 1993
...
MVV verloor, dus werd de trein gesloopt

MAASTRICHT - Wat doen voetbalsupporters als hun favoriete club verloren heeft? Met de trein naar huis en mokkend stil thuis zitten? Of de boel kort en klein slaan? Dat laatste deden een twintigtal Maastrichtenaren, omdat 'hun' MVV'ke verloren had. Van Den Bosch nog wel. En dat was wel het laatste wat ze verwacht hadden, dus...

Werd de trein, waarmee de binken na afloop van de wedstrijd tegen Den Bosch naar Maastricht werden vervoerd, gesloopt. Grondig. TL-buizen werden uit het plafond gehaald en op het perron kapot gesmeten. Zitbanken aan flarden gesneden, klaptafeltjes doormidden geschopt, kranten in brand gestoken, wc-brillen vernield, ramen beklad, leuningen afgebroken. Kortom het gezelschap amuseerde zich kostenlijk.

Gesloopt
In een verklaring zegt een van de twee hoofddaders, D. uit Maastricht, dat zij de twee laatste treinstellen hadden gesloopt, "omdat er geen politiebegeleiding was". En daarom waren ze hun gang gegaan. Een treinpassagier die de sloopwerkzaamheden veroordeelde, kreeg een gebalde vuist te zien, vergezeld met de vraag: "Waar bemoei jij je mee." De man verdween ijlings naar elders. De gewaarschuwde spoorwegpolitie haalden de vandalen in Eindhoven uit de trein. Politierechter mr. Nolet moet het tijdens de rechtzitting doen zonder de twee hoofdverdachten D. en B. Beiden melden zich een dag voor de zitting ziek. Alleen de raadsman van D. is op de zitting aanwezig. Politierechter Nolet leest achtereenvolgens de verklaringen van D. en B. voor waarin de laatste vraagt zijn naam tijdens de zitting niet te noemen "omdat ik bang ben voor represailles van de familie van D."

Mes
"We hadden voor de wedstrijd afgesproken dat we bij verlies van MVV de trein zouden slopen", zegt B. in zijn verklaring tegenover de politie. "Ongeveer vijftien van onze mensen wisten van dat plan. Tja, MVV verloor, en dus zijn we gaan slopen. Ik verwijderde de TL-buizen, andere braken de leuningen doormidden. D. had een mes bij zich en begon de bekleding in repen te snijden. Ik ben ook nog met twee voeten op een paar klaptafeltjes gesprongen. Die braken af. Oh ja, er heeft ook nog iemand aan de noodrem getrokken." De verklaring van D. lijkt veel op die van zijn sloopcompagnon B. "Ik heb aan de noodrem getrokken en met mijn mes in de zittingen gesneden. Toen ik iemand op de leuningen zag staan om die af te breken heb ik hem daarbij geholpen. Ik zag B. met een brandende krant door de trein lopen."

Ernstig
Officier van Justitie Hoekstra vindt de twee vandalen "ernstige gevallen". "De heren waren woedend omdat hun club verloren had, dus werd maar begonnen met het slopen van de trein." Haar eis voor D. : 1 maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en duizend gulden boete. B. hoort 2 maanden , waarvan 1 voorwaardelijk tegen zich eisen ("Omdat B. vaker wegens geweldmisdrijven terecht heeft gestaan"), een proeftijd van 2 jaar en duizend gulden boete. Politierechter Nolet vonnist conform de eis. "En ik hoop dat die twee ook nog een zware pijp van de KNVB mogen roken."


 

 

1