Gegooid met vleeshaken, kettingen, stenen en bierglazen

3 artsen verzorgen 15 gewonden

MAASTRICHT - Tijdens de voetbalwedstrijd MVV-Ajax werden zaterdagavond zeker vijftien mensen gewond toen een groepje supporters met stenen en andere voorwerpen gooide. Drie artsen onder wie clubarts dr.J.A.Roebroeck, hebben een half uur nodig gehad om de gewonden te verzorgen, waarvan de meesten een hoofdletsel hadden opgelopen. Het spel tussen MVV en Ajax gaf helemaal geen aanleiding tot deze ongeregeldheden. De wedstrijd verliep - gemeten naar de huidige maatstaven van in het betaald voetbal - zelfs uiterst sportief. Maar de spanning bij een aantal supporters zat er al voor de wedstrijd in. In de trein die de Ajax-supporters van Amsterdam naar Maastricht vervoerde, had de spoorwegpolitie al vier arrestaties verricht. Amsterdamse supporters staken in trein kranten in brand en kwamen tot andere baldadigheden. Bij aankomst in Maastricht werden de vier arrestanten aan de Maastrichtse politie overgedragen. Tijdens de wedstrijd werden ze weer op vrije voeten gesteld.

Reeds voor het begin van het met zoveel spanning tegemoet geziene duel kwam het tot ongeregeldheden op de overdekte staantribune, altijd een haard van onrust. Volgens een der suppoosten van MVV werd er met vuistgrote stenen gegooid, maar niet alleen met stenen, ook met vleeshaken, zware schroeven, bierglazen en andere voorwerpen. MVV's bestuurslid Sjo Bartels: 'Ik heb persoonlijk geprobeerd de mensen tot kalmte te manen, maar ze wilden niet luisteren.'

Dr. Roebroeck: 'Met twee collegae heb ik de gewonden verzorgd, de een na de ander werd binnengebracht. De meeste mensen hadden een hoofdwonde, een meisje werd vlakbij een oog getroffen, een ander had een schouderblessure opgelopen.' Na behandeld te zijn konden de gewonden naar huis terugkeren. Dat deden ook de supporters van Ajax. Bij het station in Maastricht werden door de politie twee overvalwagens van de ME achter de hand gehouden. Een Maastrichtse supporter werd gearresteerd omdat hij een grote steen naar een der ME-wagens gooide. Bij de politie en ook bij de suppoosten van MVV bestond de indruk dat de Maastrichtse supporters gewelddadiger waren dan die van Ajax. En nogmaals, de wedstrijd had er geen enkele aanleiding toe gegeven.  

 

1