MVV: Gesprek om excessen in te dammen

MAASTRICHT - MVV-manager Nico Jongen gaat deze week een gesprek voeren met de Maastrichtse gemeentepolitie om te komen tot een oplossing voor het steeds groter wordende geweld in en rond het Geusselt-stadion. Nico Jongen: 'het gedrag van een aantal supporters is ons al lang een doorn in het oog. Wij krijgen er een slechte naam door en daar willen wij verandering in brengen'.

'Deze week gaan MVV en de Sportstichting een gesprek met inspecteur Malcontent van gemeente-politie arrangeren en met hem zullen we eens doornemen wat er aan deze excessen gedaan kan worden. Mijns inziens moet er veel harder opgetreden worden. Ik vind het een belachelijke zaak dat de ME niet opgetreden heeft'.
Inspecteur Kerkhofs van de gemeente-politie Maastricht gaf zondag al aan dat het voor de politie uiterst moeilijk is om daadwerkelijk op te treden tegen het vandalisme van de supporters. Inspecteur Kerkhofs: 'In de eerste plaats ligt de verantwoordelijkheid voor het handhaven van de orde in het stadion bij de suppoosten. Pas als deze het niet aankunnen wordt onze geuniformeerde dienst ingeschakeld. Daarna wordt het overgegeven aan de mobiele eenheid. Zaterdagavond heeft men enkele malen onze hulp ingeroepen. Maar het opmerkelijke was dat als onze mensen verschenen, het plotseling rustig was. Daarbij zijn wij ook afhankelijk van de medewerking van het publiek.
Niemand wil zich er mee bemoeien. Niemand is bereid de daders aan te wijzen'.

In verschillende stadions in Nederland (o.a. Haarlem, Den Haag) is het gebruikelijk dat supporters voor een wedstrijd gefouilleerd worden op bezit van allerlei wapentuig. In Maastricht gebeurt dat niet. Inspecteur Kerkhofs: 'Het is ons alleen toegestaan iemand te fouilleren als we hem van te voren hebben aangehouden. Alleen de opiumwet maakt hierop een uitzondering'.

Het is opmerkelijk dat de grootste raddraaiers bij de voetbalwedstrijden voor het merendeel jeugdigen zijn in de leeftijd van veertien tot zeventien jaar. Kerkhofs: 'En ook dat is een probleem. Van verschillende kanten hoor je: Is de politie nu niet bij machte op te treden tegen deze jeugdige vechtersbazen. Terwijl als je daadwerkelijk optreedt en er vallen klappen je smalend hoort: De politie-mensen durven het ook op te nemen tegen kinderen. Het is voor ons een groot probleem dat we graag zouden oplossen. Maar we kunnen bij een wedstrijd toch niet de hele tribune leegvegen, alleen omdat er een klein groepje mensen is dat zich misdraagt'.

 

1