Onderzoek MVV-Ajax 1998

MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht wil een psychiatrisch onderzoek naar de 16-jarige supporter van Ajax, N.V. Dit is nodig om de jongen uit Purmerend tot na zijn 18e jaar in een gesloten jeugdinrichting te kunnen laten behandelen.
V. zou bij rellen tijdens de wedstrijd MVV-Ajax op dinsdagavond 16 maart samen met anderen scherpe ijzeren sterren naar de politie en het publiek hebben gegooid. De puntige sterren waren gesloopt van een ijzeren hekwerk in het Maastrichtse voetbalstadion de Geusselt. De acties van de verdachte zijn vastgelegd door camera`s in het stadion. Hem wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Het psychologisch onderzoek waaraan de 16-jarige aanhanger van Ajax al werd onderworpen, liegt er niet om. ,,Hij is gevaarlijk voor anderen. Nu is hij gevaarlijk in een groep, als hij ouder is waarschijnlijk ook individueel``, omschreef officier van justitie P. Timmermans de conclusies van de psycholoog.

Advocaat J. Moonen vindt deze conclusie zwaar. Hij meent dat de jongen veel heeft geleerd van zijn voorarrest. Zijn actie in het MVV stadion zou ,,de eerste en de laatste keer zijn geweest``. Moonen wees ook op het stadionverbod van twee jaar van zijn cliŽnt.

Bij de rellen in het MVV-stadion raakte een 9-jarig jongetje verwond aan zijn bovenarm. Verschillende leden van de mobiele eenheid werden door de sterren getroffen. Een van de scherpe projectielen vloog dwars door het schild van een ME`er en raakte de man in de hand. Een andere agent werd in de voet getroffen. Er zijn in deze zaak vijf andere aanhoudingen verricht. Geen van hen wordt nog vastgehouden, weet persofficier van justitie H. Vos. Of zij aan de rechtbank worden voorgeleid is nog niet bekend.

 

 

1