De 'Ram-Story' kreeg een vervolg

Waarom doen die mensen zo lelijk?

Poort in Geusselt volledig gesloopt


door Jean Nelissen

MAASTRICHT - Bart Ram en de relletjes. Zo zou de titel kunnen luiden van een vervolgserie over deze Amsterdamse scheidsrechter, waarvoor in één jaar tijds een leger politiemensen moesten worden ingezet om hem heelhuids thuis te krijgen.

Precies een jaar en een week geleden begon de 'Ram-Story' in Utrecht. Vijf minuten voor tijd floot Ram op die ongelukkige 1e oktober 1972 voor een strafschop tegen de FC Utrecht.

Trainer Jacobs, woest omdat hij vermeend onrecht bespeurde, stormde het veld op en wilde Ram te lijf. Het publiek was nauwelijks in toom te houden. Telstar benutte de penalty en de uitslag werd 1-1. Na afloop werd Bart Ram lange tijd belegerd. Een politiemacht waarborgde tenslotte een veilige aftocht.

Politie-auto

Een week later, op 8 oktober 1972 reisde Ram redelijk opgewekt naar Helmond. De weeen van Utrecht waren weer enigszins verdwenen. Maar ook Helmond Sport - VVV liep Ram uit de hand.

Gele kaarten, tumult, kortom, na afloop stond de politie opnieuw klaar om hem in razende vaart uit het stadion te rijden. Ram, zo besloot de scheidsrechterscommissie, zou een tijdje rust moeten nemen. En zo verdween de arbiter een tijdje uit de roulatie. Maar hij keerde later in het seizoen terug. En floot verder geruisloos (zoals het een goede arbiter betaamt) na de verdiende rustperiode.

Doorspelen

Ram leek ook dit seizoen geen sensatie meer te verwekken. Totdat gistermiddag de klok in het Geusseltstadion dertien minuten over vier aanwees.
Op dat moment snelde Willy Brokamp bij de stand 1-1 door de verdediging van AZ '67. Vlak voordat Brokamp wilde schieten werd hij in het strafschopgebied tegen de grond gewerkt. 'Strafschop', gilde het publiek. Ram, die later verklaarde: '...tien meter van Brokamp te hebben gestaan...' (volgens onze waarneming stond hij tien meter van de middenlijn, red.) wees alle protesten van de hand en liet doorspelen.

Bierflessen

Op dat moment werd de nieuwe 'Ram-rel' geboren. Toen Ram met zijn grensrechters even later het veld verliet vlogen de bierflessen en zitkussens om z'n oren. Een der grensrechters: 'een bierfles raakte bijna mijn hoofd.'
Ram koos vervolgens politie in zijn kleedkamer en honderden, meest jeugdige en vooral opgewonden supporters, belegerden het stadion. 'Het is weer zover' zuchtte een der talrijke politie-agenten. Het was inderdaad weer zover. Na Van der Kroft en Van Ravens genoot nu Bart Ram de speciale aandacht van de MVV-supporters. Een nieuw hoofstuk van de 'Ram-story' kon geschreven worden. Terwijl AZ'67 via de achterpoort van het stadion ijlings in de wachtende bus verdweenm zat Ram in zijn kleedkamer.

Hij keek naar de wachtende menigte buiten het stadion. 'Wat willen ze nou? Ze hebben toch alles gehad? Ik heb MVV een strafschop gegeven en ik heb een doelpunt van AZ afgekeurd.'
Toen kwam die actie van Brokamp. Het was pertinent zeker geen strafschop. Brokamp speelde de bal te ver voor zich uit en liet zich toen vallen. MVV mag heel blij zijn met het gelijke spel.
Waarom stond Ram zover van de plek waar Brokamp viel? 'Ik stond er tien meter vanaf'.

Schade

Ram ging verder met toilet maken en buiten liep een woedende Aag Gooyen, de cantinebeheerster rond. .. ' 't is de slechtste scheidsrechter die er is, verklaarde Aag met overslaande stem. 'Ik heb door dit gedoe bijna geen man meer in de cantine, minstens 300 gulden strop'.
Onbewust van de schade die hij in de horecasector had aangericht, stapte Ram en zijn grensrechters even later naar buiten. 'Wat mij betreft kunnen we...', zei hij. Omrings door politie-agenten, suppoosten en fotografen ging Ram op pad.

Gesloopt

De supporters voor de hoofdpoort hadden echter de bedoeling van de politie begrepen en een aantal had post gevat bij de achterpoort waar Ram, die even voor de grap een politiepet had opgezet, in de auto van administrateur  Rob Dresens stapte, maar het stadion niet kon verlaten.
Intussen sloopten supporters de achterpoort en Ram moest met zijn begeleiders weer terugkeren naar het stadion, waar hij zei: 'wie heeft een luchtbed, dan slaap ik hier wel'. De politie onder leiding van Inspecteur Malcontent, maakte nieuwe plannen om Ram veilig uit het stadion te loodsen. Overwogen werd hem een politiepet en politiejas aan te trekken. Tenminsten werden drie politieauto's in formatie opgesteld.  ..Alle beroepsmensen naar buiten, commandeerde Inspecteur Malcontent. Hijzelf kroop achter het stuur van de laatste auto met Ram naast zich. De politie forceerde een opening en de drie auto's reden het stadion uit.

*ontbrekende foto: de 'supporters' van Bart Ram. Geen wonder dat hij door de achterpoort wilde verdwijnen.

 

 

1