MVV-Cambuur Leeuwarden 1992/1993
...
MAASTRICHT - Het supporterstreffen MVV-Cambuur (1-3) werd zaterdagavond ontsierd door het optreden van enkele Maastrichtse voetbalvandalen. Supporters uit Leeuwarden werden mishandeld en assistent-trainer Martin Koopman kreeg tijdens de slotfase een stuk Mars tegen zijn hoofd. Hij ging groggy. Ook medewerkers van het Nederlandse Omroep Bedrijf (NOB) kregen klappen. Voorts werden politieauto's bekogeld en beschadigd. De politie verrichte drie arrestaties. 
Scheidsrechter Van Vliet onderbrak de wedstrijd toen Martin Koopman van Cambuur, die naderhand bij de politie een klacht tegen de dader indiende, getroffen raakte. Koopman hield een buil boven zijn oog aan het voorval over. 
'Ik had niets gezien', aldus Van Vliet. 'Een grensrechter, alsook de spelers attendeerden mij erop. Toen zag ik een aantal stukken Mars liggen. Twee heb ik meegenomen naar het kleedlokaal. Die dingen zijn door koude temperatuur keihard. IK zal het voorval rapporteren bij de KNVB.'

De dader, een 19-jarige Maastrichtenaar werd achtervolgd door suppoosten en diverse toeschouwers. In een struikgewas aan de Dr. Schaepmanlaan werd hij door de politie aangehouden. 

De twee andere voetbalvandalen, die 3 medewerkers van het NOB sloegen, zijn eveneens afkomstig uit Maastricht, respectievelijk 25 en 26 jaar oud. 
Na afloop moeste Cambuur-supporters worden beschermd tegen MVV-aanhangers. Er werd een aparte bus ingezet om de Friese fans naar het NS-station in Sittard te brengen. 

Het bestuur van MVV verstuurt vandaag een brief naar de Maastrichtse politie waarin om extern overleg wordt gevraagd. 'Wij zijn het gedrag van enkelen, die zich ten onrechte MVV-supporter noemen, spuugzat', aldus voorzitter Karl Dittrich van de Maastrichtse eredivisieclub. 'Na afloop van de wedstrijd tegen PSV hebben wij zeven personen een stadionverbod opgelegd. De drie van zaterdag kunnen hetzelfde verwachten. Daarnaast zullen wij onze excuses aanbieden aan Cambuur en aan het NOB'. 
Dittrich sprak zijn waardering uit over het gedrag van andere supporters, die ertoe bijdroegen dat de daders gearresteerd konden worden.

 

 

1