Woedende fans schudden MVV wakker

Van onze verslaggever GER GERRITSEN

MAASTRICHT - Acht minuten voor tijd in de wedstrijd MVV-Dordrecht. Michel Langerak brengt zijn ploeg op een (op dat moment verdiende) 3-2 voorsprong. Terwijl een aantal MVV-spelers als door een moker getroffen tegen de grond storten, stormen de reserves van de Dordtse ploeg en de technische staf het veld op. Dordrecht'90 heeft de laatste strohalm met beide handen vastgegrepen en de kans op behoud van het eredivisieschap in eigen hand genomen. De geweldige serie, die de voor de winterstop al ten dode opgeschreven club, heeft neergezet lijkt ook in Maastricht zijn voortzetting te krijgen en het beoogde doel (redding) weer dichterbij te brengen.

Onderbroken Op het moment dat de Dordtenaren nog nafeesten, bestormt plotseling een twintigtal MVV-supporters het veld. Zij hebben een hangslot en een ketting van een poort in een van de hoeken van het veld vernield en hebben vrij baan om hun ongenoegen kenbaar te maken. Scheidsrechter Roelof Luinge en zijn grensrechters Wassink en Boot kiezen eieren voor hun geld. Spoorslags verdwijnen zij in de tunnel en zoeken de veilige kleedkamer op. In hun spoor de al even angstige Dordtse spelers, die natuurlijk hopen dat de chaos die de 'fans' veroorzaken tot een definitieve staking zal leiden en daar gezien de stand natuurlijk niet rouwig om zijn.

Schild Stadionspeaker Frans Jacobs doet een dringend beroep op het gezonde verstand van de heethoofden. MVV-spelers proberen het stel van de grasmat te verwijderen en na een paar minuten lukt dat. De poort wordt gebarricadeerd, suppoosten vormen een menselijk schild en Roelof Luinge keert met zijn grensrechters en de Dordtse spelers terug op het veld. De arbiter, die achteraf te kennen geeft geen behoefte te hebben aan commentaar, vergewist zich of de poort stevig genoeg is en hervat de wedstrijd met een scheidsrechtersbal.

Overgeslagen En vanaf dat moment lijkt alle negatieve agressie van de supporters in positieve zin overgeslagen te zijn op de spelers van MVV. Met Thal en Balarabe voor Scheepers en Lanckohr wordt het in de roes van de overwinning levend Dordrecht overrompeld en met de rug tegen de muur gezet. Er wordt meer geknokt en lukraak in het wilde weg geschoten, dan goed gevoetbald. Maar het heeft voor MVV wel het gewenste resultaat. Drie minuten na de spelhervatting schiet verdediger Roberto Straal zijn ploeg alsnog naast Dordrecht (3-3). Voor de ploeg van de scheidende trainer Jan Versleijen valt op dat moment het doek over de eredivisie. Een hard gelag, zeker als je na zo'n goede reeks (dertien punten uit acht wedstrijden) en vrij dicht bij je doel toch moet capituleren. Dordrecht is dus al zeker van een plaats in de eerste divisie. MVV mag nog hopen. Eerst op dat wonder in de laatste competitieronde. En als dat niet gebeurd op een opleving in de na-competitie. Het worden nog spannende dagen en wellicht nog wel weken voor voetbalminnend Maastricht.

* Trainer Jan Reker en aanvoerder Rob Delahaye proberen de boze supporters tot bedaren te brengen en hen te bewegen van het veld te gaan. Na een paar minuten slaagden zij daarin en kon de wedstrijd worden hervat.

 

1