MVV-fans op de barricades tegen fusie

Ivar Hoekstra

Door adequaat ingrijpen van de spelers en een smeekbede van de stadionspeaker ("jullie berokkenen je club veel schade') escaleerde het niet, wel duidelijk werd dat de fans op de Maastribune een fusie van hun club nooit zullen accepteren.

Het begon nog wel zo mooi. Twee supportersscharen vredig op een tribune. Fans die weten wat het is om fan te zijn van een club in nood. Want ook Emmen leek een paar maanden geleden op een faillissement af te stevenen, maar werd, net als MVV, op het nippertje gered door de gemeente.

Samen met de MVV collega's zong de Emmen-aanhang braaf mee met de anti-FC Limburg-liederen. Want slechts een enkeling ziet heil in de fusieclub getuige het spandoek 'MVV bedaank en dan nu FC Limburg'. Bedankt voor bewezen diensten werden ook de spelers Blanquez, Hollanders, Van Bogaert en Spillmann. Met een bloemetje werd het viertal uitgeluid. Verder blijft de selectie intact. Voor geen enkele speler is concrete interesse, er hoeft niemand meer weg en er komt niemand meer bij. Met de huurlingen (Nwankpa, Vanderelst, en Suat Usta) moet nog gesproken worden. Als MVV blijft bestaan zal het met dit team verdergaan.

Een elftal dat nog kan groeien, maar ook volgend seizoen niet in aanmerking komt voor promotie. Daarvoor is het spel veel te wisselvallig. Met de buikriem strak aangetrokken en geen geld voor versterkingen zal een zelfstandig MVV de komende jaren genoegen moeten nemen met een bescheiden rol. De eredivisie is een utopie.

Maar ook van een kleine club met bescheiden ambities kun je plezier hebben. Het was dan misschien niet eredivisiewaardig wat MVV en Emmen lieten zien, voor de neutrale toeschouwer was het heel aardig. Veel strijd, veel fouten en dus spektakel. Met name van MVV dat de eerste helft de beste kansen kreeg. Taiwo, natuurlijk hij, opende de score in de 21ste minuut met een curieus doelpunt. De Nigeriaan produceerde vanaf de achterlijn eigenlijk een mislukte voorzet maar die zeilde keurig over de onzekere Emmen-doelman Jansen. Mutsaers had vervolgens de 2-0 moeten maken na een voorzet van Jack Vaessen, maar zijn kopbal werd gestuit door Jansen. De aanzet voor vijf dramatische minuten. Voor MVV wel te verstaan.

In de veertigste minuut profiteerde Emmen-speler Kayis van een fout van Suat Usta (1-1), twee minuten later werd Junqueiro volledig vrijgelaten (1-2) en een minuut daarop was het Dijkhuizen die geklungel in de MVV-verdediging afstrafte (1-3).

Nee, het positivisme van zanger 'Sjeng de Belsj' die in de rust voorspelde dat MVV volgend jaar kampioen wordt, kan door een beetje realistische fan toch echt niet gedeeld worden. De frustraties bij de aanhang over de gang van zaken, nam de tweede helft grote vormen aan. De aansluitingstreffer (2-3) van MVV kwam daarom precies op het goede moment. Wellicht de laatste MVV-treffer in De Geusselt al liet de harde kern in woord en daad blijken dit nooit te accepteren.

 

 

1