Fragment artikel 'Langs de lijn met voetbalofficier'

Op wildplassen na gedragen supporters van MVV-Feyenoord zich keurig.

Hooligans die zich misdragen voor, tijdens en na een potje voetbal, gaan voortaan met lege handen naar huis. Een officier van justitie volgt alle risicowedstrijden in het stadion. Deze zogeheten voetbalofficier kan zonodig onmiddellijk ingrijpen. Wie zich misdraagt krijgt gelijk een boete aan zijn broek. Of een dagvaarding.

Bij de wedstrijd MVV-Feyenoord, afgelopen woensdag in de Geusselt in Maastricht was het openbaar ministerie dar voor het eerst, in het kader van deze aanpak, in Limburg aanwezig.

Bij het Feyenoord-vak komt bij de commandopost de melding binnen dat een supporter in het MVV-vak met een laserpen op de Rotterdamse supporters schijnt. Met verrekijkers en camera's zoeken agenten in het thuisvak naar deze persoon, maar zonder succes.Even later loopt de man in beeld: bij de friteskraam, onder de Maastribune . Een agent krijgt via de mobilofoon te horen dat hij de man moet aanspreken.

'Loop nog even door, dan kan ik je zien', krijgt hij te horen. Links voor de snackkraam. Laat hem daar fouilleren. Kijken of hij een laserpen bij zich heeft. De agent doorzoekt de kleding van de Maastrichtenaar, maar een laserpen wordt niet gevonden.

Het is een van de incidenten die zich afgelopen woensdag voordeden. Het kwam in dit geval niet tot een arrestatie, maar voetbalofficier Wim van de Ven van het Maastrichtse parket zat er klaar voor.

Van de drie profclubs (Roda, Fortuna en MVV) in zijn arrondissement bezoekt Van de Ven de thuiswedstrijden van Roda en MVV als vertegenwoordiger van het openbaar ministerie. Hij wordt in zijn werk geholpen door griffier Toby Swaans.

Aftrap

Een minuut voor de aftrap probeert een blonde MVV-supporter zonder kaartje binnen te komen. Stewards en ME werken de verstekeling snel terug naar de andere kant van het hek. Ordehandhaving in het stadion is op de eerste plaats verantwoording van de club zelf. Daarvoor zetten ze stewards in. Stewards controleren bezoekers, fouilleren desnoods, en schakelen indien nodig, de politie in. Behalve de MVV-stewards in het geel gekleed, zijn er ook vijftig Feyenoordbegeleiders meegekomen uit Rotterdam. Zij dragen oranje vesten. Net als de politie ontvangen zijn instructies vanuit de commandopost, een bunkerachtig bouwsel dat hoog op de zuidelijk Maastribune staat. Recht tegenover is het vak van de bezoekende supporters. Supporters worden behalve met verrekijkers ook met vijf camera's in de gaten gehouden. De videobeelden kunnen later als bewijs worden gebruikt. Deze avond maakt de politie gebruik van vier beeldschermen.

 

 

1