Voetbal - Knokpartijen tussen fans, oerwoudgeluiden, voorwerpen die op het veld worden gesmeten en als droevige anticlimax het tijdelijk staken van de wedstrijd. Nauwelijks een week nadat ADO Den Haag-PSV een triest einde kende, werd de derby MVV-Fortuna (3-0) ontsierd door alles wat de ware voetbalfan kan missen als kiespijn.

Ruim tachtig minuten waren in een hitsige sfeer gespeeld toen de Belgische arbiter Bourdhouxhe, bij een 2-0 voorsprong voor de thuisclub, ingreep. Nadat Fortuna-fans van alles naar MVV-keeper Serge van den Ban hadden gegooid, liet hij beide ploegen inrukken. En dat terwijl voor de wedstrijd nota bene een brief was voorgelezen waarin beide supporterskampen gevraagd werd verbaal niet over de schreef te gaan.

In de catacomben liepen de emoties vervolgens hoog op. Zo riep MVV-voorzitter Joseph Goumans dat de 'ME maar het Fortuna-vak moest ontruimen'. Uiteindelijk werd voor een ander noodverband gekozen. Fortuna's commercieel manager Ruud Hesp kreeg de microfoon en riep op de middenstip de fans op escalatie te voorkomen. Daarop besloot de Belgische scheidsrechter het spel alsnog te hervatten.

De raddraaiers op de tribune zullen er niet zomaar vanaf komen. De politie nam foto's om de daders op te sporen. Het was gisteravond niet de eerste keer dat blauwe petten in actie kwamen. Voor de aftrap werd al stevig geknokt tussen Maastrichtse en Sittardse fans. Undercover agenten sleepten, bij de sporthal naast De Geusselt, minstens vier heethoofden de arrestatiebus in. Ook het stadion was bepaald geen stiltegebied. De harde kern van Fortuna, waarvoor de hele Noordtribune was gereserveerd, floot het concert van Angelina (Maastrichts volkslied) kapot en verloor zich in oerwoudgeluiden toen MVV'er Muhamadu de bal beroerde. En de Maastrichtse fans slingerden 'hoerenzoon' naar arbiter Bourdouxhe, toen deze geen penalty gaf na wat duw- en trekwerk.
Het vurige sfeertje was opgepookt, tenminste in de ogen van de Fortuna-fans, door MVV-preses Joseph Goumans. Uitgerekend hij, de advocaat uit Maastricht, verdedigt in de rechtszaal twee bedrijven die sponsorgeld van de Sittardse club terug eisen. En dat terwijl in het Wagner&Partners Stadion nauwelijks meer een snee droog brood te vinden is. Fortuna kan al weken de salarissen niet meer ophoesten en is volledig afhankelijk van drie commissarissen die de beurs trekken. Ofwel, de zoveelste Limburgse variant van de bodemloze put.
De vonk sloeg in de eerste helft niet over op de grasmat. Beide teams leken vooral angst te hebben om niet te verliezen en beperkten zich tot veel tiktakspel op het middenveld. Fortuna-coach Chris Dekker verraste met het opstellen van twee jonkies, die in totaal één minuut profvoetbal in de benen hadden. Jordy Reneerkens viel vorige weekin blessuretijd in, Angelo Simone nog nooit.

Pas na rust drong tot de acteurs op het veld door dat een echte derby bloed, zweet en tranen eist. De vlam sloeg in de pan toen Bryssinck, in kansrijke positie, naar de grond werd getrokken. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, leverde MVV-captain Michel Kruijer een kunststukje af. De centrale verdediger krulde de vrije trap prachtig in de kruising: 1-0.

Dekker zag de bui al hangen en bracht pinchhitter Gino Taihuttu in voor een wanhoopsoffensief. De goal viel echter aan de andere kant. Peppinck vuurde de bal op de vuisten van Baart, waarna De Geusselt de tweede competitietreffer van Kristof Aelbrecht mocht toejuichen. Met een koele schuiver won de aanvaller het nodige krediet van de Maastrichtse fans terug: 2-0. Het doelpunt joeg de emoties in het Fortuna-vak naar dubieuze hoogte. Toen van alles naar het hoofd van keeper Van den Ban werd geslingerd, besloot arbiter Bourdhouxe het duel tien minuten te staken. Na de geslaagde oproep van Ruud Hesp was het toetje voor MVV. Muhamadu knalde de 3-0 binnen. Maar dat was, op deze bedenkelijke avond, wel het laatste waarover de vijfduizend fans het na afloop hadden.

 

 

1