Liever een faillissement dan fuseren

De derby tussen MVV en Fortuna Sittard (0-2) wijst de beleidsbepalers op het grootste obstakel voor het ontstaan van FC Limburg: de emotie van de supporters. Na afloop van de Limburgse streekderby reageren honderden ‘supporters’ van MVV als dolle stieren op alles wat enigszins geel ziet, de kleur van rivaal Fortuna Sittard. Aan de andere kant van het hek gebeurt precies hetzelfde, zij het dat de agressiekleur van de mannen uit Sittard rood is.
Onder het mom van de leus ‘Sitterd is kut’ gooien de Maastrichtenaren alles wat los en vast zit over de hekken. Van wc-brillen tot koffiezetapparaten, het is slechts een kleine greep uit het assortiment werp- en smijtartikelen. Op hun beurt slingeren de in het geel getooide Fortuna Sittard-aanhangers alles weer terug. Wat volgt is een kleine slachtpartij met veel ME en acht gewonden. Hoe krom ook, het is hun manier om aan te geven dat een fusie van Roda JC, MVV en Fortuna Sittard niet tot de mogelijkheden behoort. Deze fans gaan niet samen in één vak zitten.
FC Limburg, dat is de noemer waaronder KNVB en provincie de drie clubs samen wil voegen. Beide organisaties hebben – opnieuw – een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van een fusie. Waarom? Simpelweg omdat de verenigingen anders weinig bestaansrecht hebben. Fortuna Sittard balanceert al jaren op de rand van de afgrond. De eerstedivisionist kampt met een begrotingstekort van zeven ton. Voor 17 november aanstaande moet de club zijn zaken voor de licentiecommissie van de voetbalbond in orde hebben. Zo niet, dan trekt de KNVB de licentie van Fortuna in en is het afgelopen met betaald voetbal in Sittard. De situatie van MVV is iets rooskleuriger. De Maastrichtenaren hebben geen schulden en doen leuk mee in de middenmoot van de Jupiler League. Daar is echter ook alles mee gezegd. ‘Us MVV’ke’ heeft op dit moment niet de middelen om verder te groeien. Een rol in de marge, meer is er niet voor MVV weggelegd.

Roda JC presteert het beste van de drie clubs uit Zuid-Limburg. De ploeg uit Kerkrade is al jaren een middenmotor in de eredivisie. Roda JC heeft echter moeite om door te groeien, in tegenstelling tot verenigingen als FC Groningen en FC Twente. Waar zij als regionaal voetbalcentrum de aanval op de traditionele topdrie openen, daar blijft Roda JC hangen in Kerkrade.Wil Zuid-Limburg in de toekomst meedraaien in de (sub)top van de eredivisie, dan is een fusie de enige optie. Maar vooral de supporters hebben het moeilijk met het idee dat hun clubje wordt opgedoekt, zo blijkt tijdens de streekderby in Maastricht. ‘Ik kom hier al van jongs af aan, moet er niet denken samen te gaan met Roda JC of Fortuna. MVV is MVV hè’, vertelt een volledig in het rood uitgedoste aanhangster van de thuisploeg. Ze is er vrij rustig onder en zegt dat we voor de ‘emotionele jongens’ de tribune op moeten naar de harde kern. Eenmaal boven laat de aankondiging van een tifosi-actie weinig aan de verbeelding over. Het gaat om een aantal spandoeken en een choreografie op de Angelside. Alle teksten komen op hetzelfde neer: noets FC Limburg, oftewel nooit ofte nimmer! ‘Dit om als MVV-supporters nog eenmaal een duidelijk statement af te geven aan iedereen die heil ziet in FCL.’ Volgens de Ultras Mestreech is het de grootste actie uit haar bestaan.‘Waarom wij niets in FC Limburg zien? Er zien hier mensen die je voor deze vraag in elkaar slaan. Maar meer hoef ik toch niet te zeggen’, grinnikt één van de leiders van Ultras. Hij doelt ook op de spreekkoren richting het uitvak vol Fortuna-supporters aan de overzijde van het veld. Daarna draait hij zich om en zingt uit volle borst mee. ‘Sitterd is kut, olé, olé.’
Ook de fans van Fortuna Sittard zien de derby als ideale gelegenheid te ageren tegen FC Limburg. Voor hen is het dan ook extra zuur dat er uitgerekend deze dag nieuws over de fusieclub naar buiten komt. Eredivisionist Roda JC en de club uit Sittard zijn in gesprek over een vergaande samenwerking die tot een fusie moet leiden. De supporters uit Sittard zijn woedend. De meesten gaan liever failliet dan dat ze fuseren. ‘Nooit samen met Roda, 110 procent anti 045’, is één van de teksten die ze scanderen. De onderlinge haat zit diep. De mentaliteit van de drie clubs is volgens hen te verschillend. Maastricht is de stad van de bourgondiërs, de bovenlaag van de samenleving. Aan de andere kant staan de Koempels uit Kerkrade, de noeste mijnwerkers van weleer. Sittard houdt het op iets tussen beide kampen, maar lijkt qua cultuur het meeste op Kerkrade.
Maar gezien de penibele situatie bij Fortuna en het overbrugbare cultuurverschil is een fusie met Roda JC de enige redding voor de club uit Sittard.
In Maastricht hebben ze daar geen moeite mee, ze doppen liever hun eigen boontjes.


 

 

1