MVV-supporters gooien met stenen

Grensrechter gewond van het veld

Door Hub Paulissen

MAASTRICHT - De wedstrijd MVV-Heracles (3-1) werd na vijfenvijftig minuten bij de stand 2-0 door scheidsrechter de Munnik tien minuten gestaakt, nadat grensrechter Van Boxtel door een vuistdikke steen uit het MVV-supportersvak was geveld. De heer van Boxtel strompelde met kneuzingen en een bloeduitstorting op het rechterscheenbeen naar de catacomben, waar hij zich na behandeling fit genoeg voelde om verder te vlaggen. Vier minuten na de hervatting bleek de grensrechter toch te veel last te hebben van zijn verwonding. Hij werd vervangen door de inderhaast van de tribunes geroepen heer Walraven uit Maastricht.

Het duel tussen de nummers twee en zes uit de competitie stond trouwens bol van de incidenten op de tribune, waar de Maastrichtse Angel Side zetelt. De meest fanatieke MVV-aanhangers maakten met het werpen van stenen en afsteken van vuurwerk hun irritatie over het op stapel staande vertrek van trainer Clemens Westerhof duidelijk. Reeds voor het voorval dat leidde tot de staking werd grensrechter Van Boxtel met stenen bekogeld. Scheidsrechter De Munnik trachtte daarop via MVV-aanvoerder Johan Dijkstra en de stadionspeaker de supporters tot kalmte te manen. Echter zonder succes.

'Ik heb bij het verlaten van het veld geen moment met het idee gespeeld, de wedstrijd definitief te staken', zo reageerde De Munnik na afloop. 'De sportieve verrichtingen op het veld gaven daartoe geen enkele aanleiding. De blessure van collega Van Boxtel was echter van dien aard dat hij behandeld moest worden. Bovendien wilde ik MVV in de gelegenheid stellen, maatregelen te treffen die voor rust in het betreffende tribunevak moesten zorgen. Natuurlijk moet ik deze gebeurtenissen rapporteren. Ik vind het ook ontzettend rot voor MVV, maar het is onverantwoord om het hierbij te laten zitten. Alleen al om wat er met de grensrechter is gebeurd'.

Grensrechter van Boxtel kon na afloop in de kleedruimten weer lachen, zij het met een van pijn vertrokken gezicht. 'Een nare ervaring, maar ik laat mij hierdoor niet uit het veld slaan. Ik had de pech dat ik met mijn volle gewicht op mijn rechterbeen stond, toen die kei mij raakte. Daardoor kwam de klap extra hard aan. Nadat met een drukverband de eerste hulp was verleend dacht ik echt dat ik door kon gaan. Maar het ging gewoon niet. Vooral bij het inzetten van een sprint, ging er een pijnscheut door mijn been', reageerde Van Boxtel.

In MVV-kamp was te proeven dat de zege op Heracles een nare bijsmaak had. De nieuwe voorzitter Leon Melchior accentueerde de vrees voor een fikse boete, toen hij verzuchtte dat de Maastrichtse club ook nog een voorwaardelijke straf van 4000 gulden heeft lopen. Trainer Clemens Westerhof, die sedert zijn komst naar de Geusselt veel aandacht besteed heeft aan het begeleiden van de harde supporterskern, leek het werpen van stenen als een klap in zijn eigen gezicht te ervaren.

In de tien minuten dat de wedstrijd werd stilgelegd hield hij reeds een geŽmotioneerde toespraak tegen de Angel Side en na afloop van het duel deed hij dat nog eens dunnetjes over. 'Een stel bajesklanten zijn het. Het trieste is dat de overgrote meerderheid van de Angel Side zich weet te gedragen. Maar er loopt altijd een handjevol baldadige snotneuzen rond, dat de boel verziekt en niet schijnt te willen dat straks in Maastricht weer een eredivisie club voetbalt'.

 

 

1