Fraaie 4-0 zege MVV ontsierd door stenengooiers

door Ger Gerritsen

Maastricht - 'Nederland opgelet, MVV komt er aan'. Het spandoek achter een van de doelen in het Geusseltstadion tijdens MVV-RKC (4-0) was duidelijk. Het beschilderde laken moest de toekomstige tegenstanders van MVV in de eredivisie vast een beetje ontzag inboezemen.

Het was niet bedoeld om de burgemeesters van steden met betaald voetbal in het land te attenderen op het feit dat de club, die gisteren zo fraai het topduel in de eerste divisie won, een aanhang heeft die wedstrijden tot 'risicovol' bestempeld.

Enkele tientallen jeugdige 'supporters' vergalden tijdens de spannende en fraaie wedstrijd lange tijd het plezier van 6000 voetballiefhebbers. Op het moment dat de eerste RKC-fans plaatsnamen in hun aparte vak, begon een spel van uitdagen en treiteren van Maastrichtse zijde. De eerste stenen vlogen in de richting van de RKC-aanhang. Even later klom een MVV-aanhanger - belust
op meer aanzien in zijn groep - over het hek en maakte een vlag buit in het RKC-vak, die vervolgens onder hysterisch gehuil in brand werd gestoken. De wedstrijd was inmiddels al in volle gang, maar niemand van de zogenaamde fans had aandacht voor het spel.

OORLOG

Op de tribunes was het compleet oorlog. Vele minuten lang was in het stadion het dreigende geluid te horen van tegen metaal ketsende stenen. Herhaalde oproepen van de stadionomroeper om de rust te bewaren werden genegeerd. De
ordedienst van MVV bleef angsvallig uit de buurt. Enkele jeugdige fans werden intussen met verwondingen afgevoerd.
Nadat Gerry Schuman MVV op 2-0 had gebracht greep scheidsrechter Chris Verhoef in. Hij spoedde zich naar RKC-doelman Peter Gerards en vroeg hem of de wedstrijd gestaakt moest worden. Peter Gerards: 'De arbiter zei dat ik naar de middenstip moest lopen als ik me bedreigd voelde'. Hij zou dan meteen staken. Ik heb even met de gedachte gespeeld om te stoppen. Ik realiseerde me echter dat de gevolgen niet te overzien zouden zijn. Achteraf ben ik blij dat we verder hebben gespeeld. Het duurde toch tot voor de 37e
minuut alvorens de rust op de tribune was weergekeerd. Toen namen enkele agenten van de gemeentepolitie plaats in het vak van de MVV-fans. Rijkelijk laat, maar volgens een woordvoerder van de politie verklaarbaar: 'Wij hebben opdracht om de zaken rond het stadion in goede banen te leiden'. In het stadion is MVV verantwoordelijk voor het handhaven van de orde. Pas als wij gevraagd worden in te grijpen omdat de eigen ordedienst het niet aankan komen wij in actie.

Enkele mensen moesten zich met lichte verwondingen in het ziekenhuis laten behandelen. Een stenengooier - een 21-jarige anhanger van RKC- werd gearresteerd.

 

 

1