Zelfs tienjarigen werken als rode lap op stier

Door Ivar Hoekstra

(voetbal) - Goed, de vooraf gevreesde veldslag tussen de MVV- en Roda-supporters bleef uit. Het bleef beperkt tot zeven arrestaties. Vier voor het duel en drie tijdens. De delicten: openlijke geweldpleging, verboden wapenbezit en een mishandeling waarbij een Roda-supporter vermoedelijk een gebroken neus opliep. Nee, gezellig wordt het tussen beide groepen niet meer. Daarvoor is er de afgelopen weken teveel gebeurd. Vooral de '110-procent anti-MVV' sjaaltjes hebben kwaad bloed gezet.

Opruiende teksten op Internet en anti-sjaals aan beide kanten hadden de stemming in beide supporterskampen voor de derby MVV-Roda JC flink broeierig gemaakt. Maar hard blaffen op Internet wil nog niet zeggen dat er gebeten wordt in het stadion. Maastricht de grote stad, maar Kerkrade de betere voetbalploeg. Het zal altijd voor rivaliteit zorgen. Twee uur voor de wedstrijd is de stemming voor sporthal Geusselt, waar de MVV-supporters
zich verzameld hebben, vrij grimmig. Veilig verscholen op de trap van de sporthal schreeuwt de harde kern van MVV naar alles wat zwart-geel is.

Een vader loopt langs met zijn twee zoontjes in Roda-tenue. De knaapjes zijn nauwelijks tien jaar oud, maar hun verschijning werkt als een lap op een rode stier. "Vuile kankermoffen', schreeuwt de trap'. Want alles wat uit Kerkrade komt is in Maastrichtse ogen een mof'. De twee kinderen kijken verbaasd omhoog. Welkom in de wereld die voetbal heet.

Een paar MVV-supporters heeft ondertussen een omtrekkende beweging om de sporthal heen gemaakt. Een van hen wordt even later door de politie afgevoerd. Voor hem geen MVV-Roda meer. Even dreigt het uit de hand te lopen als enkele MVV-supporters proberen hun kameraad te ontzetten.
Agenten in burger grijpen snel en fel in en herstellen de rust. Politie met paard en hond blijken verder ontzagwekkend genoeg om beide kemphanen redelijk in toom te houden en aangezien de ME de vakken in het stadion met een menselijke muur uit elkaar houdt, moet er vooral verbaal gescoord worden.

Het Roda-vak zingt een gouwe ouwe'. Maastrichtenaren zijn pieren' en dat wordt dan ook uit volle borst gezongen. De MVV-supporters weten met een listigheidje het scheldwoord om te bouwen tot Geuzennaam. Als de Roda-aanhang Pie...' inzet, zingt MVV snel raat'. Want piraat klinkt toch iets stoerder als pieren. Om de Roda-aanhang verder te jennen vraagt de Boschpoort-tribune plagerig Hé Sjengen waar zijn die sjaaltjes nou'? Want die sjaaltjes waar alle kift om begon, zijn in handen van de politie. De Roda-fan met een anti-MVV sjaal komt De Geusselt niet in. Het Roda-vak zingt Sta op als je voor Roda bent', de MVV-aanhang kaatst de bal met wie niet springt dat is een mof'. En zo wordt er in plaats van op de wedstrijd vooral op elkaar gelet.

Aan het eind van de eerste helft lost Roda-middenvelder Stephan van der Heyden een mislukt schot dat uiteenspat op het hek, net boven het hoofd van een jeugdig MVV-supportertje. Anti-Roda', schreeuwt het ventje zo hard als-ie kan. En dat is gelukkig nog niet zo hard
.

 

 

1