Fans MVV en Roda op het oorlogspad

Door Peter Pijls

Morgenavond voetballen MVV en Roda JC in Maastricht. Op het Internet is de derby al weken bezig. Pieren' uit Maastricht en moffen' uit Kerkrade beledigen elkaar op de elektronische snelweg.

Want de Roda-supporters zijn woedend dat ze maar negenhonderd kaarten hebben gekregen voor de derby. Dus de sjaaltjes met de tekst 110% anti-MVV, opgeruimd staat netjes' komen wel van pas. Nu moet iedereen naar pierenland afreizen', schrijft Mo' uit Landgraaf op het Internet. Neem al het schorem dat je kent ook mee, met of zonder kaart'.
De sjaals en de oorlogstaal op het Internet zijn graadmeters voor de verslechterde verhouding tussen de MVV- en Roda-supporters. Vorig jaar november greep de Kerkraadse politie in. Een Roda-fan had teksten op het net gezet die Pierre Coenjaerts, chef van de basiseenheid Kerkrade, omschrijft als "opruiend'. De politie achterhaalde de afzender van de e-mails. Na een goed gesprek besloot de Roda-fan zijn teksten van het Internet te halen.
Het politie-ingrijpen was uitzonderlijk. Politiechef Coenjaerts zegt dat zijn mensen geen tijd hebben om het Internet-gedrag op de voet te volgen. "De vraag is hoe serieus je die teksten moet nemen. Maar soms is het goed om mensen te confronteren met de gevolgen van opruiende taal op het Internet. Zeker omdat wij proberen de sfeer tussen de aanhangers van Roda en MVV vriendschappelijk te houden.'
Op het Internet lukt dat niet altijd. Een anonieme Roda-supporter roept via een fanpagina op de pieren' hard aan te pakken morgen. Wat die joden kunnen, kunnen wij ook.' Deze Roda-fan is niet de enige op het Internet die met instemming verwijst naar de Ajax-fan die onlangs in De Geusselt een 9-jarige jongen uit Eijsden verwondde met een ijzeren ster, losgerukt uit het hek.
Maar ook MVV-fans laten zich niet onbetuigd. De Roda-aanhang wordt uitgemaakt voor superboeren' en moffen'. Edje' uit Maastricht roept op een onofficiŽle MVV-site op tot rellen: Dood aan de moffen.' En Henk van de Angel-side' wil bij de sporthal of op de parkeerplaatsen knokken met alle watjes die Roda-supporters zijn'.

 

 

1