Artikel naar aanleiding MVV-FC Utrecht

door Jean Nelissen

MAASTRICHT - De teleurstelling over het gelijke spel van MVV tegen FC Utrecht ontlaadde zich gistermiddag even voor het einde van de wedstrijd. In het Geusselt-stadion wierp een toeschouwer een bierflesje in de richting van het veld. De fles spatte op de sintelbaan uiteen. Tientallen zitkussens volgden. De politie arresteerde de man die de fles geworpen had. Burgemeester mr. Baeten die ooggetuige was en ongeregeldheden vreesde, liet politieversterking aanrukken.

De burgemeester had een vooruitziende blik, want achter de afrastering voor de hoofdpoort van het stadion, bleven honderden opgewonden toeschouwers staan wachten.
Eigenlijk was er in het veld nauwelijks iets gebeurd dat de opwinding rechtvaardigde. MVV, dat gemakkelijk een grote zege had kunnen behalen, miste een groot aantal kansen om te scoren.
In een geval had het publiek misschien reden om zich op te winden. In de 87e minuut, lostte Streuer van MVV een keihard schot op doel. De keeper van FC Utrecht liet de bal door zijn handen glippen en sloeg deze (volgens enkele fotografen die bij het doel zaten, zie ook onze foto) een halve meter achter de doellijn weg. De scheidsrechter kende geen doelpunt toe, de grensrechter kon niet beoordelen of de bal de doellijn gepasseerd was, want hij kwam door de snelheid waarmmee het spel zich veplaatste, tien meter tekort om op een lijn met de bal te staan.

SLECHTE NAAM

Tot drie kwartier na afloop bleen de verbolgen supoorters buiten het stadion staan wachten. Intussen zat scheidsrechter Jan Donker in de bestuurskamer.
'Het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak, en ik begrijp de opwinding niet goed. Ik liep het strafschopgebied binnen op het moment dat Streuer dat schot loste en ik kon niet beoordelen of de bal de doellijn gepasseerd heeft. Ik keek naar de grensrechter en die gaf geen teken, dus liet ik gewoon doorspelen. De mensen kunnen mij geen verwijten maken want ik heb geen ogen op stoeltjes. Ik heb mijn best gedaan om de wedstrijd niet uit hand te laten lopen, want ik weet dat de supporters van FC Utrecht een slechte naam hebben. In die wetenschap heb ik misschien wel te veel gefloten, maar ik achtte dit beter dan de voordeelregel toe te kennen, want dan hadden we hier nog veel andere scenes meegemaakt.
Voordat de wedstrijd begon bereikte alarmerende berichten het stadion. Supporters van FC Utrecht zouden bij het station slaags zijn geraakt en vernielingen hebben aangericht. Achteraf bleek dat de schade meeviel.

 

1